До кінця листопада триває всеукраїнський марафон сортування відходів.

 

Оголошений у Всесвітній день рециклінгу – п’ятнадцятого листопада – марафон сортування сміття триватиме до кінця місяця.

Активістами проекту оновлено Національну мапу пунктів прийому вторсировини.

Зайшовши на Національну мапу пунктів прийому вторсировини, можна почитати, як правильно сортувати відходи, яке сміття не сортується, та де в Житомирі можна здати відсортоване. На карту також можна самому додавати існуючі пункти прийому вторсировини, яких немає на мапі. Пункт прийому позначать після модерації волонтерами приблизно впродовж доби. Щоправда, через часті вимкнення електроенергії та обставини воєнного часу працівники пунктів прийому просять попередньо їм телефонувати.

Проблема з утилізацією сміття стала в Україні ще актуальнішою із початком повномасштабної війни. Зокрема, і через потужну внутрішню міграцію. Наші населені пункти не були готові до такої міграції людей. Наприклад, у звичайному селищі проживають дві тисячі людей, до них приїхали жити ще дві тисячі людей – у такому разі на сміттєзвалищі місця вже немає. Те саме стосується і нашої столиці, й інших наших міст – особливо на заході України. Навантаження на сміттєзвалища суттєво зростає. Єдиний вихід для того, щоб його розвантажити – це сортування і переробка.

Окремим пунктом у цьому процесі йде користування багаторазовим упакуванням.

 

 

Всі торгові точки дозволили приходити за продуктами зі свою тарою – коробками, сумками, мішечками і торбинками. Дуже важливо користуватися саме багаторазовою тарою, роблячи свій вклад у зменшення об'ємів сміття, яке потрапляє на сміттєзвалище. Ще одна порада: не закуповуйте зайвого. Попри скрутні часи, українці примудрилися відправити на сміттєзвалища за цей рік від 300 до 500 кілограмів відходів з однієї людини. Підприємства з переробки вторинної сировини – і малі, й великі – працюють, тому дуже важливо, щоб українці взяли на себе соціальну відповідальність і почали здавати сировину на вторинну переробку та користуватися багаторазовим пакуванням.

 

 

Інформація статті по матеріалам сайту Суспільне Житомир: Яке сміття і куди саме в Житомирі можна здати на переробку (suspilne.media)