Відходи – проблема не тільки нашої області, а й усієї планети земля.

 

http://pivdenne.kh.ua/wp-content/uploads/2017/09/zemligriz.jpg

   

      На сьогоднішній день сучасна людина споживає більше, ніж її предки. Щороку обсяги споживання зростають, а разом з ними зростає і кількість відходів. В даний час проблема забруднення є не просто труднощами, це вже екологічна катастрофа глобального характеру, яку необхідно терміново вирішувати. Частина країн вже зробили певні кроки після усвідомлення всієї небезпеки забруднення побутовими відходами, але в більшості, на жаль, ситуація не змінюється.

     Проблема сміттєвого забруднення планети стояла завжди. Наприклад, в середні віки в розвинених країнах Європи видавалися спеціальні закони, що забороняли виливати на вулицю нечистоти та інші відходи життєдіяльності людини. Незважаючи на те, що в ті часи не було ніяких систем переробки сміття (крім того, не було навіть звалищ і місць організованого захоронення відходів) проблема сміттєвого забруднення не стояла так гостропо-перше, люди в той час абсолютно не замислювалися про екологію (вони навіть не знали такого слова), а по-друге, відходи того часу переважно були харчовими і порівняно швидко розкладалися.

      Ситуація різко погіршилася в минулому столітті, коли з’явилися пластмаса та інші синтетичні матеріали, які майже не розкладаються і завдають величезної шкоди флорі і фауні в радіусі сотень кілометрів від територій організованих поховань. Погіршує ситуацію і та обставина, що виробники переслідують виключно власні інтереси, дбаючи про отримання прибутку, змушують споживача купувати все більше товарів і позбавлятися від старих речей, викидаючи їх на звалища, де лежать вони багато років, отруюючи все навколо.

     Звичайно, деякі люди не надають великого значення проблемі сміття, оскільки не розуміють, якої шкоди, крім неприємного запаху, він може нанести. Насправді ж, ситуація критична. У складі відходів можуть перебувати отруйні легкі речовини, хімічні сполуки, важкі метали, які разом з опадами можуть потрапляти у водойми через ґрунтові води.

     Якщо говорити про пластмасові відходи, то вони завдають просто колосальної шкоди. Пластик розкладається протягом мільйонів років, в процесі виділяючи різного роду шкідливі речовини. На більшості звалищ пластик спалюють з метою звільнення місця для нових партій відходів, але при спалюванні із пластику виділяються важкі метали, що руйнують озоновий шар. Крім цього, в результаті згорання утворюється дим, який при потраплянні в організм людини або тварини, може привести до смертельно небезпечних захворювань і навіть смерті. Продукти розпаду пластмаси піднімаються в повітря і випадають згодом назад на поверхню Землі у вигляді кислотних дощів.

     Звалища і території організованих поховань відходів займають величезні площі, які можна було б з більшою користю використовувати в сільському господарстві. На жаль, рекультивувати ті землі, на яких хоча б кілька років перебувала звалище, майже неможливо, оскільки навіть за короткий період в грунті накопичуються шкідливі речовини, які перешкоджають росту рослин.

     Результати багатьох досліджень говорять про те, що для розкладання паперу необхідно близько 5-10 років, для банки з-під консервів необхідно 90 років, для розкладання поліетилену – 200-500 років, а, щоб розклалося скло – 1000 років.

     Безсумнівно, заходи, які проводяться на державному рівні і спрямовані на вирішення проблеми відходів, мають важливе значення, проте покладатися виключно на державу не варто – люди повинні самі робити все для того, щоб правильно позбавлятися від відходів.

     Існує кілька простих правил, дотримуючись яких, людина зможе зменшити кількість відходів на планеті. Впершу чергу, не варто сліпо довіряти рекламі і викидати речі тільки тому, що вони трохи застаріли. Нову техніку або речі потрібно купувати тільки в тому випадку, якщо старі зламалися остаточно або перестали бути потрібними.

     Речі, які є непотрібними, можна подарувати комусь чи продати тим, кому вони дійсно потрібні. Це не тільки допоможе поповнити сімейний бюджет, але і продовжить життя самої речі.

     Якщо термін придатності продукції підійшов до кінця, його необхідно здавати на вторинну переробку. Сучасна продукція майже на 80 відсотків складається з придатних для переробки матеріалів.

     Проблема глобального забруднення відходами планети в даний момент дуже актуальна і такою вона буде залишатися протягом багатьох років – до того часу, поки люди не придумають зовсім нові методи утилізації сміття, які дадуть можливість назавжди покінчити з відходами. А до тих пір кожна людина повинна пам’ятати про важливість переробки відходів, а також дотримуватися нехитрих правил, що дозволяють хоча б трохи зменшити кількість сміття на Землі.

     Завжди приємно споглядати доглянуті вулиці, прибрані узбіччя, порядок біля кожного будинку, чистий ліс.

     Для того, щоб це стало системою, кожен житель повинен постаратися на благо свого улюбленого міста і себе зокрема. А для цього потрібно зовсім небагато – не кидати сміття на вулицях, по узбіччях, в лісі, собі під ноги, а ще потрібно виходити на суботники.

 

http://pivdenne.kh.ua/wp-content/uploads/2017/09/388754258_w640_h640_sitecontents_i__s_small_43-1.jpg

Роздільний збір ТПВ (тверді побутові відходи)

     Для того, щоб впровадити роздільне збирання сміття, більшості країн Європи було потрібно 10-15 років – час, достатній для виховання нового покоління. Як скоро поділ сміття стане звичною частиною життя мешканців нашої областісказати поки важко.

Інформуємо про пункти прийому відходів на території м. Житомир

Куди здавати відходи на переробку в Житомирі? Перелік адрес

     Накопичену макулатуру, склотару чи інші відходи зовсім не складно утилізовувати. Тим паче, що у Житомирі є кілька десятків пунктів, де приймають використані батарейки, папір, пластик, скло, лампи лімінесцентні, електроніку та побутову техніку.

Пластик:

вул. Домбровського, 25;

вул. Сингаївського, 4;

вул. Кафедральна, 4а;

вул. Домбровського, 16.

Скло:

вул. Корольова, 150а;

вул. Ольжича, 9;

вул. Домбровського, 25;

вул. Сингаївського, 4;

вул. Домбровського, 16.

Метал:

вул. Сергія Параджанова, 55;

вул. Корольова, 173;

вул. Східна, 80;

вул. Перемоги, 18а;

вул. Промислова, 6.

Папір:

майдан Соборний, 2;

вул. Промислова, 17;

вул. Домбровського, 25;

вул. Київська, 2;

майдан Станишівський, 7;

вул. Домбровського, 16;

вул. Сингаївського, 4;

вул. Гоголівська, 4;

вул. Кафедральна, 4а.

Електроніка та побутова техніка:

вул. Вітрука, 17-Б.

Лампи люмінесцентні:

вул. Кафедральна, 4а;

проспект Незалежності, 75;

вул. Київська, 81;

вул. Домбровського, 16;

вул. Богунська, 50.

Батарейки:

вул. Театральна, 17/20;

вул. Соборна, 3/2;

вул. Київська, 64;

вул. Перемоги, 10;

вул. Леха Качинського, 12а;

вул. Шевченка, 105б;

проїзд Тутковського, 10;

майдан ім. С.П. Корольова, 2;

вул. Кафедральна, 4а;

мережа магазинів Watson, Вопак;

мережі АЗС «КЛО» та АЗС «WOG».

Сортуй відходибережи природу!

      Ділимось адресою електронного сайту https://www.epochtimes.com.ua/maps/recycle/kyiv.php «Куди здати відходи де можливо дізнатись  інформацію про пункти прийому вторинної сировини та відходів по всій території України. Там можна вибрати ваше місто, побачити  пункти прийому (які внесені в базу) різних видів відходів , а також ДОДАТИ тих, яких немає.

Це допоможе здійснити мрію багатьох – жити в чистому середовищі і залишити його таким для майбутніх поколінь. Для цього потрібно не так уже й багато: навчитися сортувати відходи і відносити до спеціального пункту прийому, особливо небезпечне сміття (наприклад, старі батарейки, градусники та енергоощадні лампи). Інші види відходів, такі, як пластик, шини, металобрухт, також приймають у спеціальних пунктах – вони йдуть на переробку:

 

Інформація та інфрографіка з сайтів: Вікіпедія, сайт Житомирської міської ради