Акція «Міжнародний день чистих берегів»

https://www.ar25.org/sites/default/files/node/2014/03/24787/140303-prapor.jpg

        Акція «Міжнародний день чистих берегів» проводиться за підтримки Європейського Союзу та інших міжнародних організацій кожен рік у 3-ті вихідні вересня, і проходить по всьому світу. В цей день проводяться акції на узбережжях річок, морів та океанів, з метою попередження забруднення побутовими відходами водних ресурсів світу. Захід започатковано у 1986 році. Наразі проблема засмічення побутовим сміттям для річок, морів та океанів набрала глобальних масштабів. Велика тихоокеанська сміттєва пляма сягає розмірів, які дорівнюють чотирьом площам України. Є нагальна необхідність зупинити перенос сміття водними шляхами. З цією метою більшість країн світу долучається до прибирання узбережжя. У 2020 році Міжнародний день чистих берегів проводиться в усьому світі одночасно з Всесвітнім днем прибирання планети.

        Щогодини річки виносять в Чорне море від 8 до 50 елементів сміття. Втім, кожен з нас може це зупинити.

Управління екології та природних ресурсів Житомирської облдержадміністрації закликає всіх охочих підтримати ініціативу проведення Міжнародного дня чистих берегів на Житомирщині, долучитися до прибирання та зробити свій внесок у порятунок берегів наших водойм від сміття. Для цього достатньо зібратися з сім'єю, друзями 19 вересня в улюбленому місці відпочинку біля водойми і зробити його чистим.  

        Цього року акція має відбутися із дотриманням карантинних норм та правил техніки безпеки. Обов’язковою вимогою є наявність захисних масок, рукавичок та врахування соціальної дистанції. У зв’язку з цим можна долучитися до акції у трьох формах:

1.     Групове очищення. Збиратися в групи можна, але кількість учасників має бути обмежена, а площа достатньо великою для дотримання соціальної дистанції.

2.     Індивідуальні чистки. Прибирання із друзями або родиною може стати оригінальною формою дозвілля.

3.     Інформувати про недопущення засмічення побутовими відходами берегів річок. Адже чисто не там де прибирають, а там де не смітять!

          Зробимо наші водойми і природу чистою від сміття.

Щоб долучитися до акції потрібно зробити фото на локаціях до і після прибирання, донести зібране до найближчого баку для сміття або пункту прийому вторинної сировини, затегати свої фото у соцмережі  #ЯприбравТвояЧерга. Долучитися до прибирання може кожен охочий, не обов'язково в визначених місцях.

 

         В області нараховується  2 822 річки  загальною протяжністю 13,7 тис. км, із них 329 - довжиною більше 10 км, протяжністю  6 692 км  і  2 493 - довжиною менше 10 км, протяжністю 7 062 км.

        В  структурі  гідрографічної  сітки  великих  річок  немає,  середніх  річок

 вісім: Тетерів, Случ, Ірша, Уборть, Ствига, Словечна, Уж та Ірпінь.

https://photos.drymba.com/drb/000/103/10362_91e_ht8k9t.jpg

       

        В області нараховується 54 водосховища об'ємом більше 1 млн м3, їх загальна площа 7,7 тис., побудовано 1 827 ставків сумарним об’ємом 176, 98 млн м3, загальна кількість озер в області -10 шт, площа дзеркала  яких 323,8 га.

Жителям області необхідно утримувати в належному стані прибережні захисні смуги.

       

Презентація "Водні ресурси України, шляхи їх раціонального використання та  охорони. Води суходолу своєї місцевості"

Просимо не бути байдужими та приєднатися до заходу!